Nieuw bod

Het is ontzettend spannend in Overhoop! Gisteren hebben we een brief naar Mitros gestuurd met een laatste bod om het gebouw te kopen. Het is nu alles of niets. Omdat zo veel mensen meeleven, willen we jullie graag op de hoogte houden. Niet alleen over het gebouw trouwens, want Overhoop is geen gebouw, Overhoop is een familie.

Veel kleine mensen
Afgelopen woensdag waren we samen met een grote groep om te praten en te bidden. Het was hartverwarmend. We hebben misschien niet veel geld, maar we hebben heel veel vriendschap, dwars door klassen en landen heen. Een groot leger van kleine mensen. Het was heel bijzonder om zo samen onze vragen bij God neer te leggen. Wij geloven echt dat het goed is wat er in Overhoop gebeurt, dat zo veel mensen hier vrede vinden, en dat God dat niet zomaar zal laten stoppen. Maar we weten ook dat het ten diepste niet gaat om het gebouw, maar om de mensen, en dat we soms onze eigen plannetjes moeten durven loslaten, want het nieuwe rijk van God gaat toch wel door – ook zonder Overhoop.

We gaan all-in
Jullie weten dat we na een lang proces intussen in gesprek zijn met de directeur van Mitros, om ons gebouw te kopen. Hij zet er vaart achter en is open in de cijfers. Wel heeft hij (in april) ons bod afgewezen. We boden toen 25 procent onder de prijs die een commerciële partij zou bieden. We hebben nog een tijdje nagedacht over een alternatief plan van hem, om het gebouw voor de helft te kopen en de rest te huren. Maar uiteindelijk zien we dat niet zitten en hebben we besloten dat we voor het hele verhaal gaan – met het risico dat het mislukt en dat we moeten vertrekken.

Gisteren hebben we een nieuw bod gedaan. We hebben onze begroting nog wat kunnen oprekken. Onze financiers willen daarbij helpen en we gaan nog meer zelf doen in de renovatie. Zo kunnen we de marktwaarde bieden (bijna €430.000), wat heel bijzonder is voor een woongemeenschap. Het is heel veel. Toch blijft het blijft spannend. Mitros schat namelijk de waarde nog veel hoger in, doordat ze de renovatieplicht – die ze ons meegeven – niet willen meenemen in hun eigen taxatie. Dit is een heikel punt. We hopen dat we ze met dit bod over de streep kunnen trekken en dat we dit pittige hoofdstuk eindelijk kunnen afsluiten.

  • update 10 juli: Mitros heeft het bod helaas afgewezen.

De liefde en andere zaken
Intussen gaat het leven door. Verschillende (gast)bewoners zijn stappen aan het maken in de liefde. We zullen niet alles verklappen, maar als je iemand spreekt die er verliefd uitziet dan moet je vooral doorvragen. Helaas voor ons gaan sommige mensen om die reden langzaam ook nieuwe woonplannen maken.

Ander nieuws: ook Lydia heeft ons meegedeeld dat ze een rustiger plekje gaat opzoeken, na vele jaren Overhoop. Dat vinden we echt heel jammer, het zal een groot gemis zijn. Dat neemt niet weg dat er weer allerlei leuke mensen langskomen die ons graag willen komen versterken.

Heel bijzonder is ook dat we een plekje hebben gevonden voor onze Amerikaanse huisgenoot van 75. Na twintig jaar in Nederland wonen, stond hij op straat en had niets meer. Hij logeerde twee maanden bij ons, maar we konden hem geen permanente plek bieden. We wisten niet hoe het verder moest, want hij kon bij geen enkele instelling meer terecht. Totdat een vrouw uit de buurt, van dezelfde leeftijd, die ook alleen is, kwam vertellen dat ze niet alleen wil wonen en dat ze wel een kamer voor hem overheeft. Een wonder!

Hierheen
Zoals jullie weten zijn we geld aan het ophalen voor Danny, onze oud-bewoner, die een verblijfsvergunning heeft en nu zijn vrouw en kinderen uit Eritrea wil laten komen. Daar is veel geld voor nodig. We hebben intussen meer dan € 4000,- binnengekregen, maar giften zijn nog steeds heel erg welkom! Die mag je overmaken op rekening NL02 TRIO 0212 3294 13 tnv Woongemeenschap Overhoop, onder vermelding van “Hierheen”.

We willen jullie allemaal heel erg bedanken voor jullie betrokkenheid en we hopen jullie snel weer te zien, met goed nieuws!