Wie zijn wij en wat willen we?

Midden op het plein van de Camera Obscuradreef, in Overvecht-Zuid, tussen een aantal vierhoogflats en een rij garageboxen, bevindt zich een bijzondere plek. In dit gebouw, een voormalig winkelblok met bovenwoningen, wonen we sinds 2008 met een tiental mensen samen, onder de naam Woongemeenschap Overhoop. We huren vier woonappartementen en een winkelruimte van woningcorporatie Mitros.

We wonen niet alleen hier, we delen ook het leven met elkaar. Ieder van ons heeft privéruimte, maar we doen veel samen. Niet alleen met elkaar, maar ook met mensen uit de buurt en de wijk daaromheen. We zijn een gastvrije, christelijke gemeenschap, die mensen een thuisgevoel wil geven. Soms zelfs letterlijk, in een van de gastenkamers die we speciaal hebben bestemd voor mensen die een tijdje onderdak nodig hebben.

We zijn actief betrokken bij onze buurt. Zo hebben we een weggeefwinkel opgericht die intussen een warme ontmoetingsplek is geworden voor veel wijkbewoners.

Op dit moment bestaat Overhoop uit een kerngroep van twee alleenstaanden en één gezin met drie jonge kinderen. Vijf mensen zijn tijdelijk te gast, maar doen actief mee met de activiteiten. Een nieuw gezin, een echtpaar met uitwonende kinderen, staat in de startblokken om ons te komen versterken.

In de loop der jaren is besloten dat het gebied Camera Obscuradreef niet gesloopt wordt, maar grondig wordt gerenoveerd. Wat er met ons blok, in het midden, moest gebeuren, was nog lang ongewis. Tot vorig jaar. Toen liet Mitros weten dat wij het gebouw misschien wel zouden kunnen overnemen. We zouden dan wel alle acht eenheden moeten kopen en zelf renoveren.

Voor Overhoop is dit een unieke kans. Een unieke kans om ‘onze’ buurt niet te hoeven verlaten, om zelfstandig te worden, verder te groeien en blijvend actief te zijn in een zwakke, maar bijzondere wijk.

De zogenaamde ‘wooncoöperatie’ blijkt de meest geschikte vorm voor ons om dit hele traject in te gaan. Met financiële hulp van Mitros en de provincie Utrecht, en met advies van enthousiaste experts, hebben we dit nader kunnen uitwerken.

Het businessplan dat je op deze site kunt vinden, vormt daarvan de weerslag. Met dit plan willen we laten zien wie we zijn, hoe we zelfstandig willen worden, en hoe dat zakelijk en financieel rond te krijgen is. En hoe we gaan werken aan een zo duurzaam mogelijk gebouw.

We hopen dat dit plan onze partners inspireert en motiveert om mee te doen, zodat we een warme en hoopvolle gemeenschap kunnen blijven in een wijk die niet altijd makkelijk is, maar wel heel veel moois te bieden heeft.

Een donatie is altijd welkom, op NL02 TRIO 0212 3294 13 tnv Woongemeenschap Overhoop.

Voor meer info, mail frank@frankmulder.info